13 listopada 2024

Kawa ciemno palona

Źródło treści: https://javacoffee.pl/

Jakie cechy posiada kawa ciemno palona?

Kawa ciemno palona dobrej jakości odznacza się naturalnym, a zarazem bardzo atrakcyjnym profilem sensorycznym. Takie są właśnie produkty oferowane przez naszą palarnię JAVA Coffee Roasters w Warszawie, które możesz zakupić w naszym sklepie internetowym. Ziarna ciemno palone charakteryzują się ciemnobrązową barwą. Wynika to z oddziaływania wysokiej temperatury, która sięga nawet 250 stopni Celsjusza. Cukry zawarte w ziarnach ulegają pod jej wpływem karmelizacji, co zmienia kolor kawy. Nie powinny być jednak zbyt ciemne, ani tym bardziej czarne, bo oznacza to, że kawa została przepalona. Powierzchnia ziarna staje się wówczas oleista, ponieważ wysoka temperatura zwiększa wyzwalanie olejków eterycznych na zewnątrz, a kawa nabiera posmaku spalenizny. Zabieg ten stosowany jest często w celu ukrycia defektów ziarna. Takie mocno ciemne, oleiste kawy niejednokrotnie spotykane są w marketach.

Unikalne cechy i właściwości

Ziarna o ciemnym stopniu wypalenia znacząco różnią się od kaw jasno i średnio palonych. Z reguły pozbawione są charakterystycznej lekkości, a ich kwasowość jest stosunkowo niska. W smaku taka intensywnie wypalona kawa zwraca uwagę specyficzną goryczką, a także intensywnym aromatem. Właściwości te sprawiają, że gotowy napar idealnie sprawdzi się w połączeniu z oferowanymi przez nas napojami roślinnymi. Taki zestaw pozwala na przygotowanie chociażby pysznego caffe macchiato czy cappuccino. Kawa zaparzona z ziaren ciemno palonych odznacza się bardzo intensywnym smakiem, jednak nie wpływa to na jej właściwości pobudzające. Wysoki stopień wypalenia intuicyjnie kojarzy się z wyższą zawartością kofeiny, jednak w praktyce jest wręcz odwrotnie. Ciemno wypalone ziarna mają tej substancji nieco mniej niż te palone jasno, ale różnica nie jest znacząca. O faktycznej zawartości kofeiny w jednej filiżance naparu decyduje przede wszystkim czas kontaktu kawy z wodą, czyli czas parzenia, oraz ilość wykorzystanych do jej przygotowania ziaren.